VOP CZ navyšuje vojenskou výrobu

Státní podnik v letošním roce úspěšně navyšuje podíl vojenské výroby pro Armádu ČR i soukromé subjekty.

V minulém roce činil podíl vojenské výroby necelých 20 procent. V letošním roce podnik plánuje navýšit vojenskou výrobu až na zhruba 50procentní podíl celkové výrobní produkce.

Jedním z hlavních důvodů navyšovaní speciální výroby jsou nové vojenské zakázky ze soukromé sféry a rozšíření těch současných.

Vojenský opravárenský podnik rovněž usilovně pracuje na stávajících projektech pro Armádu České republiky, mezi které patří technické zhodnocení tanků T-72M4CZ, servis BVP-2 a kompletace cisteren typu CAPL-16M1 a CNS pro Vzdušné síly AČR.

Kontinuálně s těmito projekty běží i přípravné projektové a konstrukční práce na nových bojových vozidlech pěchoty CV90 pro českou armádu, které státní podnik bude kompletovat a předávat armádě.

Projekt nových bojových vozidel CV90 probíhá podle plánu a děláme vše pro to, aby armáda obdržela první vozidla ve stanoveném termínu, který je v roce 2026,“ uvedl dočasně pověřený ředitel podniku Martin Šturala.

Ve státním podniku se i nadále pracuje na testovaní a vývoji autonomního vozidla UGV TAROS čtvrté generace, které bude v následujících týdnech prezentováno armádě. Vozidlo 3. generace již vojáci využívají. 

„TAROS je unikání platforma, která v České republice nemá obdoby. Poslední dobou se nám celý projekt daří vývojově posunout tak, aby plnil veškeré požadavky, které klade dnešní moderní doba. Věříme, že náš TAROS 4. generace splní všechna očekávaní armády a již brzy bude usnadňovat práci i chránit životy českých vojáků,“ dodal Šturala.

Státní podnik rovněž díky tomu rozšiřuje své technologické i personální kapacity v oblasti speciální výroby a průběžně modernizuje a optimalizuje své technologické portfolio.

VOP CZ nadále pokračuje i ve svém civilním programu, kde nabízí své zkušenosti a znalosti zejména z oblasti svařovaní. „Navyšování vojenské výroby určitě neohrozí plnění závazků pro naše zákazníky v civilním programu,“ dodal na závěr Martin Šturala.