Prohlášení ředitele státního podniku VOP CZ s.p k mediální kauze deníku Právo

Prohlášení ředitele státního podniku VOP CZ s.p.

Rád bych se vyjádřil a uvedl na pravou míru fakta k zmíněnému článku pana redaktora Dandy, který vyšel v deníku Právo a na Novinky.cz.

V roce 2022 jsem byl jmenován do vedení podniku, který byl dlouhodobě ve ztrátě. Podnik jsem převzal po svém předchůdci včetně managmentu. V současné bezpečnostní situaci v Evropě je mým hlavním úkolem stabilizovat státní podnik a připravit ho na to, aby v horizontu 5 let sloužil primárně Armádě České republiky, nikoliv civilní výrobě, jak tomu bylo doposud, kdy vojenský podíl na zakázkách byl pouhých 15%. Soustavně čelím řízeným a účelovým tlakům, a to nejen mediálním. Státní podnik VOP CZ díky již zahájeným a připravovaným projektům začíná významně konkurovat na zbrojařském trhu s pozemní technikou a navazujícími službami. VOP CZ se stal hlavním strategickým partnerem BAE pro zakázku 246 bojových vozidel pěchoty a získal nejen mnoha miliardový kontrakt s firmou BAE a právě teď hraje i o budoucí servisní smlouvu na zajištění životního cyklu obrněných vozidel až na dobu 30 let, což by podniku zajistilo stabilitu, do regionu nová pracovní místa a v neposlední řadě i důležité technologie a know-how, které bude mít Ministerstvo obrany plně pod kontrolou, což je podstatné pro bezpečnost a obranyschopnost země především a ne jenom v krizových stavech.

V souvislosti se snahou mediálně a interně destabilizovat důležitý státní podnik v oblasti obranného průmyslu před takto důležitou zakázkou jsem se již obrátil na příslušné orgány Vojenské policie, aby prošetřily okolnosti šíření nepravdivých a zkreslených informací, které mohou záměrně poškodit i obranyschopnost země. Zároveň jsem požádal o schůzku paní ministryni obrany, abych jí předal podklady, které mě k tomuto prohlášení vedly.

Mé vztahy s odborovou organizací podniku byly vždy korektní a velmi dobré. Vzhledem k tomu, že se podařilo docílit pozitivního výsledku hospodaření na konci minulého roku 2022, po mnoha letech ztrát, jsme po dohodě s odborovou organizací přidali všem zaměstnancům navýšení platového ohodnocení o 10%, což je výrazné ohodnocení. Vzhledem k nutným investicím do podniku v rámci modernizace, digitalizace a ostatním jsme v průběhu roku hledali i cesty úspor, protože je nutné podnik pozvednout na úroveň konkurenceschopnosti a vlastní stability. Jak bylo i v článku zmíněno, po dohodě s odbory bylo jediné realizované opatření na snížení mzdy u managmentu. Věřil jsem, že je to významný krok, jak ukázat, že šetřit chceme a začneme tím právě u sebe. Bohužel informace byla podnikem šířena úmyslně zkresleně a nepřesně a vyvolala logicky vlnu nevole.

 

Posílení státního vojenského podniku VOP je v národním zájmu České republiky. Je také dobrou zprávou pro Armádu ČR a naše spojence v NATO. V kontextu války Ruska proti Ukrajině a zvyšujícím se bezpečnostním rizikům potřebujeme silné státní podniky v obranném průmyslu a takto svojí úlohu i maximální míře vnímám.

 

Ing. Marek Špok

Ředitel VOP CZ s.p.