VOP CZ odprezentoval armádě autonomní vozidla UGV TAROS čtvrté generace

Na 8. Konferenci spojovacího vojska konané v Lipníku nad Bečvou státní podnik Ministerstva Obrany VOP CZ odprezentoval české armádě autonomní vozidla UGV TAROS čtvrté generace  

Na samotné prezentaci, která se uskutečnila na cvičišti v Lipníku nad Bečvou a účastnili se jí jak řadoví příslušníci armády, zástupci jednotlivých složek, tak vrchní představitelé AČR, byla předvedena dynamická ukázka vyhýbaní se překážkám za pomocí autonomních funkcí, které pro VOP CZ dodává česká společnost LPP. K vidění bylo kromě verze čtyřkolové se zbraňovým manipulátorem i šestikolová, která je primárně určená k logistickému zásobování.

Platforma TAROS má unikátní vlastnost z hlediska nápravy, kdy je každé kolo řiditelné a díky tomu tak dokáže zvládnout ten nejobtížnější terén nebo např. přebrodit vodu. 

VOP CZ se zabývá vývojem autonomních vozidel UGV TAROS více jak deset let a v současné době podnik představil jeho čtvrtou generaci. Třetí generaci využívá třeba vojenská policie nebo průzkumný prapor v Prostějově. Tato vozidla lze osadit jakoukoliv nadstavbou, která může zabezpečit  různorodé úkoly od logistické a palebné podpory, ostrahu perimetru až po např. elektronický boj.

TAROS tak díky svým unikátním vlastnostem dokáže zastoupit živou sílou nebo nahradit vojáky v rizikových oblastech a chránit tak lidské životy.