VOP CZ uzavřel memorandum s ukrajinským státním koncernem v oblasti oprav obrněných vozidel.

V pondělí 6. února jsme uzavřeli s ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom Memorandum o porozumění v oblasti oprav obrněných vozidel. 

Jsme rádi za výsledek těchto jednání a jsme připraveni aktivně se zapojit do pomoci obrany Ukrajiny,“ řekl bezprostředně po podpisu memoranda ředitel VOP CZ Marek Špok.

Spolu s ním dokument podepsal také ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka. AMOS působí jako koordinátor české části obranně-průmyslového klastru, jehož vznik schválili vloni na podzim český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Memorandum o porozumění mezi VOP CZ a Ukroboronprom je prvním hmatatelným výsledkem klastru, který má za cíl vytvářet nové česko-ukrajinské společné podniky s cílem navýšení produkce vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny. Spolupráce se má týkat nejen oblasti těžké techniky, ale rovněž malorážové a velkorážové munice, letectví, radarů, raketometů či vesmírných a satelitních technologií.

Předmětem memoranda je bilaterální spolupráce na opravách těžké techniky, obsahuje rovněž konkrétní plán a harmonogram realizace oprav či zajištění náhradních dílů,“ upřesnil Aleš Vytečka s tím, že opravy ukrajinských obrněných vozidel budou probíhat v České republice.

Nad rámec podpisu memoranda se na Ukrajině uskutečnila řada dalších jednání. ČR patří k nejaktivnějším podporovatelům Ukrajiny v oblasti dodávek vojenské techniky a obranně-průmyslové spolupráce. To vše by se podle Vytečky bez osobních kontaktů a pravidelných cest do regionu neobešlo. „I proto delegace ministerstev obrany a zahraničních věcí čítala i zástupce sedmi českých firem, které několik dnů jednaly o zcela konkrétních projektech,“ prozradil.

Zdroj: Ministerstvo Obrany ČR  

Odkaz na původní článek